Źródło witamin i minerałów – kilka informacji o kiszonej kapuście

Źródło witamin i minerałów – kilka informacji o kiszonej kapuście

Znajdź kwaszoną kapustę na artmankiszonki.pl.

Niepowtarzalny smak kiszonej kapusty jest znaczącą cząstką środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona elementem wielu potraw i każdy Polak stosunkowo często gości ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, bo kapusta kwaszona to wyjątkowo zdrowa żywność.

Liczne minerały i witamina C – co znajduje się w kiszonej kapuście?

Kapusta kwaszona, bądź kiszona, jako że te dwie nazw stosuje się na zmianę, to jeden z tych artykułów żywnościowych, które powstało na skutek dążenia człowieka do znalezienia sposobu na dłuższe magazynowanie strawy. Drobno poszatkowane główki białej kapusty są przydatne do spożycia przez wiele miesięcy w efekcie poddania działaniu fermentacji mlekowej. W dawnych czasach jedzenie kapusty kiszonej umożliwiało dostarczenie organizmowi potrzebnych minerałów i witamin, których zdobycie zimą było znacznie trudniejsze niż współcześnie. A trzeba zaakcentować, że w kapuście kiszonej jest mnóstwo substancji, które są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To doskonałe źródło witaminy A, witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, jak również witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej m.in. właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. W kwaszonce tej znajdują się też inne kluczowe dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (jak B1, B5, B9). Ponadto, kapusta kiszona to źródło między innymi żelaza, błonnika pokarmowego oraz magnezu. Jednocześnie to żywność o niewielkiej wartości kalorycznej, dlatego zaleca się jej konsumpcję osobom myślących o schudnięciu.

W jakich potrawach znajdziemy kiszoną kapustę?

Kapusta kwaszona na naszych talerzach pojawia się zarówno w przystawkach do dań, jak i jako kluczowy ich składnik. Na surowo z reguły spożywa się ją jako surówkę z cebulą lub tartą marchwią, która współgra z potrawami z ryb czy kartofli, a czasami na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To też składnik, który wyśmienicie komponuje się z pieczarkami i mięsem, toteż używa się jej w farszu do pierogów, krokiecików czy łazanek. Oczywiście, bez kiszonej kapusty nie mielibyśmy ukochanych polskich dań – góralskiej kwaśnicy, kapuśniaka czy bigosu.

Generalnie każda babcia posiada swój sposób na kwaszoną kapustę, jednak dzisiaj raczej rzadko kisi się ją w domu, gdyż nie ma już potrzeby gromadzenia artykułów spożywczych na zimę. Kwaszoną kapustę w małych i wielkich opakowaniach bez problemu znaleźć można w każdym sklepie, a także można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Polscy wytwórcy mają w swoim asortymencie również kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]