Zdrowa żywność ekologiczna – przetwory zgodne z naturą

Zdrowa żywność ekologiczna – przetwory zgodne z naturą

Potrzebujesz informacji o przetworach ekologicznych? Dobrze trafiłeś!

Od prężnego rozwoju branży spożywczej, który trwa od początku XX w., produkty jedzone przez nas na co dzień zaczęto coraz częściej wypełniać przeróżnymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Ale razem z rosnącą wiedzą nabywców odnośnie tego, co jedzą i jakie może to mieć oddziaływanie na ich samopoczucie, w ostatnim czasie coraz chętniej szukają oni produktów wykonanych z eko żywności.

Plusy przetworów ekologicznych

Aby dany produkt dostępny w naszym kraju mógł nazywać się „ekologicznym”, musi spełnić wiele warunków. Żywność eko i artykuły z niej wyprodukowane muszą zdobyć stosowne certyfikaty przyznawane przez autoryzowane do tego instytucje. Fundamentalnym jednakże cechą spożywczych artykułów eko jest to, że użyte do ich przygotowania owoce i warzywa hodowano z zachowaniem wszelkich reguł rolnictwa ekologicznego. To oznacza, że rolnicy nie używali syntetycznych pestycydów ani nawozów, które mogłyby niekorzystnie oddziaływać nie tylko na zdrowie ludzi, ale które również są zagrożeniem dla ekosystemu. Niektóre bowiem nawozy powodują odkwaszenie gleby lub zanieczyszczają wody gruntowe, a natryski pół syntetycznymi pestycydami nieraz skutkują śmiercią pożytecznych pszczół. Natomiast ekologiczna uprawa sprawia, że owoce oraz warzywa posiadają wielokrotnie niższą zawartość metali ciężkich, azotynów oraz azotanów, a to znaczy, iż mniej tych niepożądanych substancji przedostanie się do ustroju ich konsumentów.

Co musi znaleźć się na etykiecie przetworów ekologicznych

Przetwory ekologiczne podlegają ciągłemu nadzorowi we wszystkich fazach produkcji, w tym też w trakcie transportu i składowania. Co kluczowe, jeżeli przetwór spełnia wymogi, jego producent prócz typowych informacji między innymi o terminie przydatności do spożycia, masie netto, miejscu pochodzenia składników, warunkach składowania czy możliwych alergenach, musi też bezwzględnie podać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej dany artykuł i umieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, czyli liść ułożony z gwiazd. Poszukując żywności ekologicznej trzeba zatem czytać dokładnie etykiety produktów, a nabywając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy opublikował on na stronie informację o posiadanych certyfikatach.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]