Różowa sól himalajska czy sól kłodawska niejodowana – którą wybrać?

Różowa sól himalajska czy sól kłodawska niejodowana – którą wybrać?

Sól kłodawską niejodowaną zamówisz na https://superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.

Składnikiem niezbędnym do właściwego działania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie cechy posiada sól himalajska oraz sól kłodawska? Czemu powinno się wykorzystywać je w gastronomii?

Sól himalajska – jakie pierwiastki zawiera?

Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która doskonale podkreśla smak jedzenia. Jakkolwiek nadużywanie soli ma negatywny wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozsądne ilości (w granicach 6 gramów dziennie) są konieczne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, tj. pierwiastek regulujący podtrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż mających ok. 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę wartościowych minerałów i pierwiastków, między innymi magnez, potas czy żelazo, a równocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, np. trujących metali ciężkich. Różowa sól himalajska wspaniale podbija smak dań i jest dostępna zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło wapnia, cynku i potasu

Sól kłodawska niejodowana natomiast to produkt o wysokim poziomie czystości – posiada ok. 97% NaCl i stanowi idealny do domowych kiszonek. Jest m.in. kopalnią wapnia, żelaza czy potasu, innymi słowy składników koniecznych do zachowania pełni zdrowia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, tym samym nie zatraca swoich własności i jest bez trudu wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska jest często stosowana nie tylko w gastronomii, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]