Pyszne i zdrowe kiszone ogórki

Pyszne i zdrowe kiszone ogórki

Znajdź ogórki kwaszone.

W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce bądź jako dodatek do dania głównego – kwaszone ogórki w polskiej kuchni konsumujemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, bowiem kwaszone warzywa są jednocześnie zdrowe, jak i smakowite.

Kwaszone ogórki – ukiś je samodzielnie albo kup gotowe

Kiszone ogórki to warzywa, które poddano naturalnemu procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest niesłychanie proste. Stosuje się do tego duże kamienne garnki bądź drewniane beczułki, w których ogórki wraz z przyprawami zalewa się wodą z solą. Następnie kładzie się je na przynajmniej dwa tygodnie w chłodnym miejscuna tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Miłośnicy niezbyt kwaśnych smaków mogą przystąpić do konsumpcji kwaszonki już po kilku dobach – takie ogórki określamy „małosolnymi”. W najpopularniejszej recepturze do solanki wraz z ogórkami wrzuca się koper i czosnek, jednak smak ogórków kwaszonych można wzbogacić także różnymi przyprawami, między innymi kawałkami marchwi, liśćmi laurowymi bądź czarnym pieprzem. Rzecz jasna nie wszyscy mają czas ani dostatecznie miejsca w kuchni, aby samodzielnie zrobić takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje również piwnicą bądź spiżarką, w której może przetrzymywać przetwory w większych ilościach. Nie znaczy to natomiast, że jest się zmuszonym zrezygnować z ogórków kwaszonych – w każdej chwili możemy dostać je w markecie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, np. w pojemnikach czy w woreczkach foliowych, które bez przeszkód zmieszczą się w lodówce.

Jakie minerały i witaminy spożywamy wraz z ogórkami kiszonymi?

Od wieków powszechne jest przekonanie, iż sfermentowane warzywa pozytywnie wpływają na nasz układ pokarmowy. I to prawda, ponieważ wraz z kiszonkami spożywamy pomocne kultury bakterii, które pozytywnie wpływają na florę przewodów pokarmowych oraz redukują ich pH, usprawniając w ten sposób trawienie. Jednak na tym nie koniec! Kiszone ogórki są nietuczące (dostarczają ledwie 12 kcal w 10 dag), a zarazem zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę E, D i C, a także sporo składników odżywczych koniecznych do właściwego działania organizmu, to np. magnez, wapń, żelazo, miedź czy fosfor. A co z zalewą po kwaszonych ogórkach? O ile doceniamy kwaskowate smaki, nie trzeba wylewać jej po zjedzeniu kiszonek. Lepiej użyć jej do zupy ogórkowej bądź wypić, ponieważ w czasie kwaszenia składniki odżywcze przechodzą po trosze do soku. Warto jednakże podkreślić, na kwaszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się bowiem duża ilość soli.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]