Stal nierdzewna ma dużo istotnych cech powodujących, iż jest wykorzystywana w szerokim zakresie. Jej kluczowa zaleta to z naturalnie niepodatność na rdzę, która nie tylko zapewnia solidność wyprodukowanych z niej elementów, ale też pozwala na ich styczność z cieczami i wilgotnymi materiałami. Poza tym stal nierdzewna jest obojętna chemicznie, co znaczy, iż nie wchodzi w reakcje z substancjami o kwaśnym odczynie, a listę jej plusów uzupełnia nieporowata powierzchnia, która zapobiega rozwojowi mikroorganizmów.
Wyroby ze stali kwasoodpornej – zbiorniki na artykuły spożywcze bądź kosmetyki
Równowaga chemiczna i bezpieczeństwo mikrobiologiczne sprawiają, że stal nierdzewna to doskonały budulec dla sektora spożywczego. Wyroby ze stali kwasoodpornej są na co dzień wykorzystywane przez zakłady przetwórcze, które używają ich w toku wytwarzania, a następnie przechowywania artykułów spożywczych. W zakładach piekarskich i browarach wyroby ze stali nierdzewnej stosuje się w charakterze pojemników fermentacyjnych. Stop ten jest także stosowany często w przemyśle kosmetycznym i przez firmy zajmujące się pozyskiwaniem i dystrybucją rozcieńczalników, paliw i innych chemikaliów.
Wyroby ze stali nierdzewnej – niezastąpione w branży budowlanej
Wytrzymałość na niekorzystne czynniki pogodowe (skrajne temperatury, wilgotność czy kwaśne opady) powoduje, iż wyroby ze stali nierdzewnej świetnie zdadzą egzamin na zewnątrz budynków (na przykład jako elementy balkonowe), a także na basenach (jako barierki i drabinki). Z uwagi na piękny wygląd, równie dobrze prezentują się także w wewnętrznych częściach budynków – m.in. na klatkach schodowych. Ponadto aseptyczność stali nierdzewnej pozwala na wykorzystanie jej w gabinetach lekarskich i ambulatoriach.