Obwarzanki krakowskie znajdziesz na https://bit.ly/2Vikves.
Mają niepowtarzalny aromat, prezentują się naprawdę interesująco, a nabyć je możemy tylko w jednym mieście w Polsce. O co chodzi? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które bezsprzecznie są wizytówką dawnej stolicy Polski i najważniejszą tradycją tamtejszych piekarzy. Dlaczego szczycą się tak szczególnym uznaniem? Jak powstają obwarzanki krakowskie? Czemu turyści przyjeżdżający do Krakowa na początku chcą skosztować akurat opisywanego specjału?
Obwarzanki krakowskie – o historii kilka słów
Historia pieczenia obwarzanków krakowskich sięga aż trzynastego stulecia. W annałach zaś pojawiły się wiek później, kiedy zauważono, iż przepadała za nimi sama królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Najpierw spożywano je jedynie w czasie Wielkiego Postu, ale potem jadano je także w innych miesiącach. W XV wieku król Jan Olbracht wydał dokument, na mocy którego mieli prawo wytwarzać je wyłącznie rzemieślnicy ze stolicy Małopolski. Podobną rzecz zrobiła 5 wieków potem UE, dodając je na listę wyrobów regionalnych.
Przepis na obwarzanki krakowskie
Obwarzanki posiadają formę pierścienia z wyraźną spiralną powierzchnią i średnicę w granicach piętnastu cm. Obwarzanki krakowskie od stuleci wypiekane są w myśl takiej samej receptury. Ich nazwa oraz unikalny aromat okazują się skutkiem gotowania. Po wyciągnięciu z wody obwarzanki krakowskie posypuje się przyprawami – na przykład solą lub serem – i wkłada do piekarnika.
Nasz adres:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]