Tarcica to produkt drzewny który znajduje bardzo szerokie zastosowanie zwłaszcza w branży budowlanej, a ponadto w zakresie wykańczania wnętrz. Na zakres jej użytkowania wydatnie wpływa to, że produkt ten dostępny jest w wielu rodzajach, które określane są przez wymiary tarcicy.
Tarcica sucha i mokra, obrzynana i nieobrzynana
Tartaki proponują swym klientom różne rodzaje tego produktu drzewnego. Przede wszystkim spotkać można tarcicę mokrą oraz suchą. Tarcica sucha powstaje poprzez wcześniej przetartego z wykorzystaniem pilarek okrągłego drewna. By pozbawić ją wilgotności, suszy się ją w odpowiednio do tego celu skonstruowanych suszarniach komorowych. Celem tego zabiegu jest nie tylko nadanie jej mniejszego stopnia wilgotności, co określa się w procentach, ale też odpowiednich właściwości, za jakie odpowiedzialny jest poziom wilgoci. Przy wytwarzaniu tarcicy mokrej zaś obróbka taka nie ma miejsca. Tarcicę dzieli się także na nieobrzynaną i obrzynaną. Jak łatwo można wywnioskować, ten pierwszy typ to tarcica poddana określonemu zabiegowi mechanicznemu, po zakończeniu którego wszystkie jej płaszczyzny są wyrównane. Tarcica nieobrzynana posiada zaś wyrównane tylko dwie powierzchnie równoległe. Poza tym możliwe jest wytwarzanie tarcicy w różnych wymiarach. Z podstawowej formy tarcicy powstają na przykład deski, belki, bale, łaty i listwy.
Tarcica – do czego jest użytkowana?
Dobrej jakości tarcica, wytworzona z dobrych gatunków drewna i poddana precyzyjnej obróbce, znajduje zastosowanie wszędzie tam, gdzie pożądane są duże walory wizualne oraz dobre parametry użytkowe. Natomiast tarcica gorzej jakości wykorzystywana jest głównie do produkcji papieru, a także w przemyśle budowlanym, najczęściej do tworzenia konstrukcji obiektów i więźb dachowych.